HR, en källa till samsyn i Atami

Att förutspå framtiden är att söka spåren som ledde till förändringen eller själv skapa den.

Det är inte alltför längesedan det allra snabbaste sättet att ta sig in i en organisation för att förstå dess unikitet och skapa sig en smidig överlevnadsstrategi var att ta rygg på en betydligt äldre och i bästa fall generös kollega.  Idag förundras vi av hur framtiden allt som oftast förutspås bättre av den yngre generationen, nykomlingarna på arbetsplatsen snarare än de som är gamla i gamet. Detta måste väl ändå ses som ett trendbrott i glaskulebranschen. Hur kan de som är realtivt oerfarna, veta så mycket? Och har utbildning, kunskap och erfarenhet en allt kortare bäst-före-datum?

Subtila tecken som ofta är lätta att missa, avslöjar en hel del för den/dem som kan sätta dem i rätt sammanhang. Inget nytt där, men att förutspå framtiden genom att lista ut vad som kommer att hända och när, är lika mycket en konstform som vetenskap enligt mina för dagen nya HR-vänner. Futuristerna, som de kallar dem, är ‘teckentolkare’ som kan läsa och tyda signaler just för att de inte tittar på gamla, därmed för de flesta av oss välkända utvecklingskurvor och trender. De både ser, ofta av  oss mer erfarna, förbisedda tecken eller så skapar de helt sonika förändringen själva. Med hjälp av de nya medierna och de gräns- och kulturlösa gemenskaperna når de och kan snabbt påverka till förändring och förnyning.  På ett helt nytt sätt kan skapa massrörelser och förflyttning av det vi trodde var beständigt idag.

Den moderna, slagkraftiga och utvecklingsomfamnande organisationen kommer att ha ‘core teams’ som leder globala grupper av medarbetare från sina hemma kontor och/eller sina affärscaféer.  Just i inklivet till 2012, går diskussionen livlig kring att 2020 så måste efterfrågad HR äga egenskapen att kunna kombinera teknik (sociala medier i hög grad)  och interpersonell kunskap. Skillnaden mellan framåtlutad HR och tillbakalutad HR kommer vara graden av förändringsavert inställning kontra att verkligen gilla, omfatta och leda rackarns snabba förändringar, och vilka HR enheter som tänker som fullblods entreprenörer.

Vilken plats på jorden är bättre än japans svar på Amalfikusten, Izu-halvön, att ha den här typen av uppfriskande och inspirerande samtal.

//Katarina Berg, för dagen i Atami känd för sina sju heta källor.

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s