Facilitering Agile HR – In the House II

Vilket modigt och insiktsfullt HR-gäng jag får spendera lördagen med! De fick bland annat i uppgift att genomlysa sina Management and HR processer och kom helt sonika fram till att samtliga processer är i) alldeles för långsamma ii) återspeglar inte affärens behov iii) har inte förändrats nämnvärt de senaste decenniet iv) de ger inte medarbetarna vare sig snabb återkoppling eller skapar en lärande organisation.

Jag har lovat att inte skriva vilket internationellt hr-team jag fått möjligheten att arbeta med i helgen, men bara det att de är eniga om att det är dags för en förändring och verkligen förstår att all förändring börjar med dem själva, gör mig övertygad om att de kommer att lyckas i sin HR Transformation.

Vi har just dissekerat deras performance management process. Chefen sätter mål (fådda mål på göteborgska), i deras fall årssvis, och därefter duschas organisationen uppifrån och ned, målen följs upp i slutet av året när chefen ger individuell såväl som team återkopplingen på utförd prestation. Resultatet: en otymplig och tidskrävande process ackompanjerad av frustration och allt som oftast är återkopplingen föråldrad.

Nu har de till uppgift att diskutera de inneboende problemen med en kaskaderingsprincip i och med att mål förändras kontinuerlig över året. ¨En organisations övergripande mål förändras nödvändigtsvis inte samtidigt som affärens förutsättningar kan förändras flera gånger på ett år, vilket gör omprioriteringar nödvändiga”. Hur hanterar man snabbrörlig materia medan man måste förhålla sig till trögrörligmateria?

¨Återkoppling sker i olika former och i bästa fall hela tiden. Medarbetare gör både bra och ibland mindre fiffiga insatser. När vi gör misstag, så måste återkopplingen vara omedelbar så att både person och organisation kan förändra sig. I några få brancher, så har de alltid ”after-action review” samma vecka¨. Vad föranleder att den typen av lessons learned ska sparas till halvårs- eller ännu värre den årliga pm-avstämningen?

//Katarina

Annonser

1 kommentar

  1. […] Facilitering Agile HR – In the House II […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s