Nätverk Erfarna HR Chefer: It´s all about Talent or Much ado about nothing

Det visar sig återigen att kärt barn, Talent Management, har många definitioner vilket i sig inte är så konstigt. Är den stora talangjakten en vattendelare i den mån det handlar om att marknadsföra sig som ett företag/en organisation i framkant eller i marginalen. Många organisationer har utsett en talangansvarig, skapat omfattande processer, köpt dyra systemstöd och har frågan uppe på ledningsgruppens dagordning. Men varför? Det kan knappast handla om att vara unik då alla pratar om hur attrahera talanger, kalibrerar talanger, behålla talanger, klä på talanger och därmed gör ungefär samma sak, utan det måste vara en annan bakomliggande orsak. Eller?

Vad är egentligen en talang och är det inte miljön och ledarskapet som antingen vaskar fram guldkornen eller missar dem för en eller annan anledning. Är attraktion olika över generationer och mellan inhemska och utländska talanger? Hur står sig svenska företag idag i en internationell och till och med i en global jämförelse? Hur ska offentlig sektor lyckas med sina framtida rekryteringsbehov? Hur säkerställer vi att matchningen av rätt person, med rätt kultur och inte bara rätt arbete sker? Är Talent Management verkligen något nytt och högaktuellt eller är det en del av proaktivt HR-arbete? Är talangjakten en långsiktig överlevnads- och/eller differentieringsstrategi eller much ado about nothing?

De här frågorna och många fler gick vi loss på under vår sista nätverksträff innan sommaruppehållet. Diskussionerna var som vanligt givande och åsikterna i kombination med erfarenheterna gav lite nya perspektiv och uppslag på vad, vem, hur och varför. I gruppen har vi lite olika rekryteringsutmaningar och hur vi valt att tackla dem var för mig personligen väldigt intressant. 

//Katarina Berg

 

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s