Agilt Performance Management

Agile leopardRubriken i sig är en motsägelse, men trots det så är det andra gången på mindre än två veckor som jag fått en förfrågan och genomfört en föreläsning på ämnet.

I en allt snabbrörligare värld, så måste besluten, målen och utvärderingen av desamma tas/ges närmare inpå. Detta gäller både i tid och nivå. Årlig summering och i bästa fall halvårsuppföljning verkar både verklighets- såväl som verksamhetsavvarande.

Sunt förnuft (behandla er personal som de vuxna individer de är) och en positiv människosyn gör att organisationer och chefer snarare bör fokusera på att röja i ”hinderbanan” än att konstruera komplexa och rigida regler och uppföljningsmallar. Säkerställ snarare att ni möjliggör för medarbetarna att ta och känna ansvar.

Var befinner ni er? Arbetar ni fortfarande med Performance Management i dess mest traditionella form, är HR processägare och tar fram fasta mallar till årligt återkommande aktiviteter, har ni årliga utvecklingssamtal, arbetar ni med budget, sysselsätter ni er organisation med en stor medarbetarundersökning en gång om året och/eller sätter ni mål, KPIer och följer upp med någon form av Styrkort årsvis?

…eller arbetar ni med Performance Development (på riktigt), ser er främst som Kulturbyggare och har hittat ett naturligt intresse och affärsförståelse för frekvent avstämning, har ni aktivitets planer och mäter ESI och LSI genom aktuella och små temperaturmätare, är målen inte längre fådda och dessutom självreglerande.

Avslutar för ovanlighetens skull med ett citat:
“Simple, clear purpose and principles give rise to complex, intelligent behavior.

”Complex rules and regulationsgive rise to simple, stupid behavior.”

Dee Hock, founder and former CEO of Visa

//Katarina

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s