Talent Management, kritisk framgångsfaktor eller kejsarens nya kläder?

pink DolphinsDe flesta håller idag med om att det krävs talanger för att skapa en framgångsrik organisation. Många företag lägger därför ned otroliga resurser, skapar specifika processer, köper IT-system och lägger ut en ansenlig summa varje år på att utveckla och attrahera talanger. Men vad är egentligen nytt. Har duktiga människor inte alltid behövts? Räcker det inte med gott fotarbete från HR i kombination med ett intresserat ledarskap och en generös lärande organisation. För trots alla seminarier, konsulter, dedikerade resurser, fina processer och dyra stödsystem så känner de flesta sig inte nöjda med hur Talent Management fungerar i just deras organisation.

För att bli framgångsrik i kriget om framtidens talanger är det många som hävdar att det inte räcker att spänna vaderna och vara duktig på succession planning. Nä, vad som krävs är ett initierat samarbete mellan strategi, välstrukturerade processer, ledarskap, kommunikation, teknologi och insikt. Men. Vilka är det egentligen som säljer den här idén.

Givetvis måste varje organisation fundera på vad som passar just för dem. På lång sikt är varje företags duktiga människor, den enda egentliga källa till differentiering. De utgör de styrkor som kan föra ditt företag mot framgång. Det håller jag med om.

Min övertygelse, nu än mer förstärkt efter lunchpasset, är att Talent Management är för hr som Valentines Day är för svenskarna. En import, som endast gynnar kommersiella intressen och som får oss att tappa fokus på den riktiga och viktiga frågan. Det är ju inte så att kärlek och vänskap är något nytt, men att ha en speciell händelse som kräver speciella aktiviteter, vid speciella tillfällen istället för att våga lita på att detta är något som vi i de bästa fall redan uppmärksammar, något vi kan men även något vi måste vårda och säkerställa i de dagliga rutiner.

//Katarina

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s