Konsensus som affärsidé?

bygga boKonsensus, inte bara en svensk uppfinning. Tydligen. I Japan fattar chefen det slutliga beslutet, men först efter att han (chefen är oftast en han) lyssnat in alla de inblandades åsikter. Hans beslut är således oftast ett fattat i konsensus, enligt HR-chefen för bryggeriet. Japanerna värdesätter den gemensamma strävan att skapa harmoni och ogranisationsdesignen påminner om strukturen av en familjs, vilket ’kräver’ att alla instämmer med det slutliga beslutet.

Vad innebär konsensus i ett vertikalt samhälle? Största skillnaden är kanske att konceptet jämställdhet inte har samma innebörd som hos oss. Relationer tenderar snarare att alltid vara den av över- och underställd. Arbetsgivare ses som ’föräldrar’ och anställda som ’barn’. Lojalitet till de överordnade/föräldrarna anses vara en dygd. Då atmosfären osar av strikt disciplin där rank och senioritet är själva fundamentet för relationen, så är det av största vikt att kunna fastställa din rang innan de kan relatera till en nykomling i teamet.

Så, livstidsengagemang, lojalitet och hårt lösningsorienterat arbete gör att konsensbegreppet blir lite annorlunda trots allt. Om man föreställer sig företaget som en familj med självklara föräldrar, så får man en bra känsla för hur organisationer fungerar som de gör. Alla (familje)medlemmar är djupt engagerade i att skapa långsiktig stabilitet och framgång för (familje)verksamheten.

//Katarina

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s