Tålamod som affärsidé?

5storiesGenerella karriärer och långsamma befordringsvägar. Något som lockar? Sitter och lyssnar på en klok äldre man med ett kritvitt hår och kommer på mig själv med att undra hur gammal han kan vara. Egentligen. Troligtvis har han passerat pensionsålder oavsett land för längesedan.

Mr Miyagi, senior vice president HR, säger på sin otroligt ordrika engelska att: “Because many Japanese companies offer lifelong tenure (ämbetstid :-)), career paths in Japan are more general when contrasted with their much more specialized, for example, American counterparts. Also, job promotion is much slower in Japan with higher emphasis on age and seniority. Promotions for top performers in your firm are granted many times faster than in our system. Right, ahh?”

Han avslutar med att understryka att han tror att den största skillnaden återfinns i olika typer av tankeparadigm. Deras tankesätt är mer eller mindre alltid långsiktigt och vårt är “a frantically chase of short-term goals”, säger han och plirar med ögonen medan han tar en lååååång konstpaus som för att bevisa att vi troligtvis redan nu tycker att han borde skynda på.

Istället berättar han om en anekdot, kopplad till byggandet av en vacker pagoda som till en början påminner oss om vår egen sedesamma berättelse om skillnaden i motivation när en medarbetare uppfattar att han hugger ut stenar hela dagarna eller om han är med och bygger en katedral. Skillnaden är att i hans välberättade historia så är sensmoralen den att tålamod är en dygd och att vi snarare borde påminna oss om historen om sköldpaddan och haren.

//Katarina, som tackar både grupp och värdar för några intensiva morgon- och kvällspass!

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s