I Nationens intresse – alla kan ju inte bli bloggare eller fotbollsproffs

MartinKodare behövs om Sverige ska förbli en kunskapsnation

Varje morgon vaknar 160 000 ungdomar runt om i landet upp till en arbetslös vardag. Samtidigt som så många ungdomar vill ha jobb, så har Spotify och många andra av Sveriges ledande it-företag svårt att hitta duktiga programmerare. Kombinationen av lediga jobb och arbetslösa unga på väg mot ett utanförskap är frustrerande.

Bristen på programmerare kommer inte att mattas av, tvärtom. EU-kommissionen varnar för att Europa år 2020 kommer att sakna 1 miljon programmerare. Vissa länder, som England och Estland, tar detta på allvar och har gjort programmering till ett ämne i grundskolan.

Ett av skolans grunduppdrag är att förbereda våra barn för att leva och verka i samhället de växer upp i. Misslyckandet är uppenbart när dessa hundratusentals ungdomar inte verkar i samhället utan istället sitter fast i arbetslöshet och utanförskap.

Utbildningsutskottets ordförande, Tomas Tobé (M) öppnade som första politiker upp för att plocka in programmering i den svenska skolan. Tobé föreslår att programmering ska vara möjligt att välja i stället för slöjd. Det är dags att utbilda barn i de ämnen som de faktiskt ska arbeta med i framtiden. Tanken är lockande, men hur länge kommer vi att behöva vänta innan den blir verklighet? Och har vi tid att vänta?

Lyckligtvis behöver vi inte vänta – det finns en lösning här och nu. Kodcentrum är ett nytt initiativ, där Spotify gått in som huvudpartner från start. Föreningen ger redan gratis utbildning i programmering till barn i Stockholm och under hösten sprider vi föreningen över hela landet. Målet är att 2016 arrangera så kallade kodstugor, där vi kostnadsfritt lär barn att programmera i 30 städer runt om i Sverige. Fram till 2020 ska vi ha introducerat och utbildat över 100 000 barn i programmering. Genus och mångfald genomsyrar verksamheten. Lusten att lära sig mer, där ligger vårt fokus.

Förebilden för verksamheten är Mattecentrum, där vart femte barn i dag pluggar matte helt gratis. Kompetensen från grundaren av Mattecentrum kombinerad med Spotifys it-kunnande och entreprenöriella förmåga gör att vi kommer att nå långt.

Vi kommer att genomföra det som Tobé föreslår, dock utan att behöva ställa ämnet slöjd mot programmering. Vi kommer att göra det möjligt för barn över större delen av landet att gratis lära sig programmera, utan att behöva göra avkall på något annat ämne. Vi vill att regeringen lyfter in Kodcentrum i regleringsbrevet till Skolverket på samma sätt som de idag stöttar FinnUpp, Ung Företagsamhet och Teknikcollege. Då kommer vi att nå våra mål mycket snabbare. Sverige behöver fler programmerare. Nu.

Det är dags att utbilda barn i de ämnen som de faktiskt ska arbeta med i framtiden. Vårt mål är att 2016 arrangera så kallade kodstugor, där vi kostnadsfritt lär barn att programmera i 30 städer runt om i Sverige, skrev Johan Wendt, Mattecentrum, och Martin Lorentzon, Spotify i sin debattartikel 22 juni i bl a SvD Opinion.

Nowas trädgårdKl 12.00 har vi ett stillsamt samtal I Nowas Trädgård. Välkomma dit!
Utbildning som ger anställning och säkerställer Sveriges särställning som en liten, men stor IT-nation. Hur fostrar vi medarbetare för 2030? Hur underlättar vi mångfald, anställningsbarhet och konkurrenskraft genom att ta vara på unga talanger?

KodcentrumMedverkar gör: Johan Wendt, Grundare Mattecentrum & Kodcentrum, Joke Palmkvist, Affärsområdeschef Skola & högre utbildning, Microsoft AB. Katarina Berg, VP HR, Spotify. Maria Stockhaus, Ordf SKL:s utbildningsberedning och Skolkommunalråd, Moderaterna/SKL. Mikael Ahlström, VD/Grundare, Sprout Park Britny Hyper Island

Annonser

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s