Mitt Almedalen, i år med snitslad HR bana

Mattecentrum:KodcentrumDe typiska HR-frågorna har trendat de senaste åren, ibland med något oklar avsändare, men i år med prefixet DIGITALT om och om igen. Både på gott och ont. Frågorna i sig står sig aktuella och relevanta oavsett, det digitala är mer en verklighet att förhålla sig till.

Var det då någon skillnad i år? Det kändes som det var betydligt fler aktörer som ville vara en naturlig värd för de typiska HR-frågorna, vilket i vissa fall var lyckat i andra fall kändes mer som en positionering med en kommersiell baktanke. Frågorna är större och viktigare än så och bäst blir det när aktörer från flera olika arenor kommer samman och diskuterar.

FocusMitt Almdalan i år bestod av alldeles för mycket likriktning. Troligtvis lika mycket mitt eget fel som att årets tllställning kändes lite avslagen efter förra årets valår. Paneler som självklart bestod av duktiga, intierade, passionerade talare, men som i de allra flesta fall höll med varandra gjorde dag två och tre till en ganska slätstruken kompetensutveckling. När det blir för lika och mer av en bekräftelse av åsikter så är det enligt mig inte en panel, det är ett samtal. I och för sig ett väldigt trevligt sådan, men inte särskilt spännande. Även interaktionen med åhörarna är minimal och jag letade verkligen i det öppna programmet efter ett vågat försök till Lab, Workshop eller SpeakerCorner där det skulle kunna tänkas hända lite på en raksträcka…

Det fanns dock några positiva initiativ för oss som tycker att mångfald, talangjakt, ledarskap, kompetensutveckling och digitalisering är en viktig del av vår vardag. Comprend och @tommiecau hade till i år tagit fram en snitslad bana och hashtagen #HRalmedalen. Tacksamt. Med flera hundra evenemang kopplade till olika HR frågor är det en snårskog att hitta till i samt att hinna till. Trots att allt sker på tre gator och en gränd, så uppstår fenomenet att alla du känner och vill prata med är på just dessa gator och transporten blir således långsam och ständigt avbruten.

BirgitteTror ändå att det är alla dessa möten, både spontana och inbokade är det som är mitt Almedalen. Otroligt effektivt att träffa bemanningsföretag, searchbolag, ledarskapsleveantörer mm. Att får göra det över en kaffe i solen, utan en massa slides och utan säljpitchar som alla börjar med ‘vi är unika’. Otroligt befriande och enormt tidsbesparande för resten av året. Att dessutom få träffa otroligt spännande och drivna människor i en avslappnad miljö är obetalbart. Trots det gjorde jag ett rookie misstag det här året. Jag tackade ja till alldeles för många paneler och intervjuer vilket givetvis minimerade tiden för just de där spontana mötena. Därför, tack för initiativet ‘HR guiden’ som kom till hjälp för att maximera Almedalen och sätta #HRAlmedalen på den sociala medie kartan. Du hittar guiden på www.hralmedalen.com.

Jalla AlmedalenMin personliga höjdpunkt var morgonen jag spenderade med gänget på #JallaAlemdalen vanligtvis @Alkompis. Härliga energi, roliga samtal om bland annat arabiskt musik och en välbehövlig lektion om hur man pratar långsamt och på enkelt svenska. Instegsfrågan blir inte mindre aktuell för att åren går och vi fortfarande inte knäckt koden i svenskt näringsliv, men att få chansen att träffa nya vänner i ett urskönt Visby medan vi pratade viktiga frågor gör Almedalen väldigt speciellt. Stort tack till Esbed & Maximus och resten av teamet!

#WomenintechPå onsdagkväll bjöd vi in alla Women in Tech@almedalen tillsammans med Microsoft till @pichit Uppslutningen var förvånandsvärt bra, då solen var på sitt bästa humör och en massa andra mingel lockade i diverse trädgårdar. Kul att se en massa powerhouse women på plats peppandes och konverserandes med en yngre generation av super savvy young professionals.

KB Almedalen 2015Till nästa år, ser jag fram emot ett HR Viste, en hemmahamn där flera av aktörerna väljer att lägga sina event för att möjligöra nya möten utan ständigt truppförflyttningar. Jag ser fram emot paneler olika åsikter, olika HR-skolor med deltagare från politiken, intresseorganisationer, näringslivet och offentlig sektor. Almedalen 2016 får gärna vara året då det smäller i planket, då en å annan panel har bytts ut mot ett Lab och/eller en digital verbal Ping Pong match.

//Katarina

Annonser

3 kommentarer

  1. Som en verklig nybörjare i Almedalen hade jag verkligen behövt #HRalmedalen. Den ska bli min bästa vän nästa år.

  2. Du skriver så bra ☺


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s