Årets Almedalsvecka, en jäktig historia

KallisMin Almedalsvecka 2016 (mån-ons)

Under vecka 27 arrangeras 2016 års Almedalsvecka på Gotland. Under åtta dagar kommer tusentals företrädare för politiska partier, organisationer och företag att samlas i Visby för att nätverka och diskutera aktuella samhällsfrågor. Veckan bjuder på drygt 3 500 programpunkter och lockar omkring 35 000 besökare och de flesta med en HR-anknytning. I år trendar till exemple frågor som – Integration, Bostäder och Digitalisering. Mycket med ordet Talang som suffix. #HRAlmedalen

Med andra ord lite lugnare, aningen glesare på gator & torg och diverse mingel, men ändå att betänka för första gångs besökare, allt sker på de drygt tre gatorna och en gränden. Väldigt behändigt och samtidigt ack så kontaktintensivt.

Måndag

SVT:KairosMåndag morgon rivstartade med en panel som arrangerades av Kairos Future med syfte att sätta framtidsfrågorna i fokus. ‘Den nya generations intåg på beslutsfattande roller, och hur det påverkar samhället mot 2030’. Generation Ordning, som de kallar dem, dagens 25-åringar, bryter en 40-årig värderingstrend och prioriterar andra värden. Vad kommer det att innebära att den pragmatiska och inte alltför sällan oroliga generationen tar över från det ironiska köttberget? Detta diskuterade vi på Teaterskeppet med ca 200 personer på plats i Visby hamn. Otroligt härliga medpanalister i Alexandra Ivanov, Ledarskribent, Svenska Dagbladet och Philip Botström, Förbundsordförande, SSU. Ramade in samtalet gjorde Hanna Häggqvist, Framtidsstrateg Kairos Future med en rapport om Generation O.  Mats Lindgren, VD, Kairos Future modererade.

Lite mail, troligtvis en av många wraps och sen nästa panel anordnad av Sv Ingenjörer. ‘Innovationsklimatet, kompetens- och kapitalförsörjning’ om hur man håller en innovationskultur även i ett etablerat företag samt deras eventuella roll i innovationssystemet. Sv Ingerjörer driver tesen att innovationsklimatet stimulerar kreativitet och att företagen bör har ett långsiktigt perspektiv på innovation. Annars blir det för mycket fokus på utveckling av nästa produktgeneration medan man försummar det som ska ge konkurrenskraft på några års sikt.

Vi resonerar kring praktiska och enkla saker organisationer kan göra för att upprätthålla och främja innovation, både kring rekrytering och när det gäller att skapa en kreativ miljö. Vi fick även tid över att diskutera stora företags möjlighet att agera plantskola för nya företag. Många ingenjörer, och även andra medarbetare, bär på idéer som ligger vid sidan om kärnverksamheten. Vi behöver få fler av dessa att realiseras var vi som satt i de obekväma barstolarna överens om: Amin Omrani, ceo Serendipity, Anna Sandström, science relations director AstraZeneca, Katarina Berg, CHRO Spotify, Penilla Gunther (KD), näringspolitisk talesperson och Susanne Ås Sivborg, gd Patent- och registreringsverket

Sv KommunikatörerNästa destination var Speakers Corner Marknadsföreningen och Nowa Kommunikations räkning på temat: Framtidens kommunikatör – generalist eller specialist? Hur ser förväntningarna ut på den moderna kommunikatören idag och vilken kompetens är det som egentligen behövs? Håller den växande branschen på att göra yrkesrollen mer diffus än tidigare? Vart går trenden – generalister eller specialister? Dessa små frågor fick jag det höga nöjet att diskutera med den alltid lika sköna Anna Jeppsson Blomberg, affärsområdeschef, KIMM och med Kerstin Torsede, moderator och seniorkonsult, Nowa Kommunikation.

Mest kritiskt visade sig vara att för mig komma i tid. Nowas Trädgård och Speakers Corner var packad till bristningsgränsen så att hinna upp från Donners Plats och myggas på blev en svettig historia. Väl på plats diskuterade vi det faktum att antalet kommunikatörer har ökat, studenterna inom området blir fler och företag upptäcker nyttan av kompetens inom både intern och extern kommunikation. Platsannonserna kan variera drastiskt mellan varandra men vittnar om att en nyanställd kommunikatör kan förväntas ha många års erfarenhet och vara ung och lovande. Inga konstigheter alls!

Supper

Som traditionen bjuder så avslutas/påbörjas (beror på hur man väljer att se på saken) måndagkvällen på Supper. En bra bas av favoriter i repris samt alltid några nya härliga marknadschefer, hr chefer och företagsledare runt bordet. Saknade endast min side kick Anna Dyhre som denna måndagskväll var anlitad som moderator uppe på undersköna Furillen.

Tisdag

F-maktenÄnnu en tidig start. Och återigen i Visby hamn. Denna morgon på HMS Carlscrona och ett rundabords-samtal tillsammans med Försvarsmakten och Ledarna om ‘Framtidens ledarskap’.

Vilken fantastisk inramning att prata om vilken typ av ledarskap som behövs i morgondagens försvar och hur väl samspelar det med den pågående ledarskapsutveckling i näringslivet? Det svenska chefskapet grundar sig i inkluderande ledarskap – hur ska Försvarsmakten och andra aktörer med komplexa chefsutmaningar förhålla sig till förändrade ledarskapsbehov? Även den svenska managementmodellen står sig starkt internationellt, gör den det även imorgon?

När Försvarsmakten bjuder in, tillsammans med Sveriges chefsorganisation Ledarna då kommer manF-makten. Med glädje. För att lyssna, lära och diskutera lösningar och samarbeten utifrån gemensamma utmaningar. Samtalet gav olika perspektiv och skapade en nyanserad diskussion med flera infallsvinklar tillsammans med Annika Elias ordförande Ledarna, Klas Eksell tjänsteförrättande personaldirektör, Försvarsmakten, Bengt Axelsson vice rektor Försvarshögskolan, Ida Karlberg Gidlund VD Teach for Sweden/Årets ledarutvecklare 2016, Katarina Berg CHRO Spotify. Bordsvärd: Davis Grossman, Intellecta

Jusek

Speed-dating i Rosenträdgården

Från hamnen, snabba steg upp mot ringmuren och JUSEKs Rosenträdgård. På schemat ‘Talangjakt för mångfald och integration i praktiken’.  Kliver för tredje året på raken in i en av Visbys sötaste och minsta trädgårdar fylld till bredden av HR-specialister och mångfaldsexperter som tillsammans utbyter konkreta tips på hur vi bättre kan ta tillvara kompetensen hos alltfler fler invandrade akademiker.

Snabbt som ögat vidare till en panel om ‘Hur kan vi engagera talanger i entreprenuriella företag’ nere på Wallers Terass. Ett seminarium med SUP46, Stockholms Handelskammare och European Centre for Entrepreneurship and Policy Reforms (ECEPR)

Den senaste tiden har förutsättningarna för entreprenörer diskuterats flitigt. I områden med hög nivå av entreprenörskap belönas medarbetarna ofta genom att få en del av företagets eventuella framtida värdeuppgång – genom så kallade personaloptioner. Denna belöning är viktig eftersom den kompenserar för den extra risk och den ofta lägre lön som medarbetarna får när de söker sig till nystartade entreprenöriella företag.

I Sverige finns många grundläggande positiva faktorer som främjar företagande och entreprenörskap på plats. Samtidigt leder utformningen av det svenska skattesystemet till att medarbetarna belastas av mycket höga skatter på personaloptioner. Därför lyfter vi frågan om den Svenska modellen 2.0 och hur vi kan skapa en rättvis beskattning på personaloptioner som gör att vi kan attrahera talanger till Sverige, samt få svenska talanger att stanna. Vi lär hinna prata bristen av bostäder och avsaknaden av kodnings om ett skolämne också. #svenskatalanger #sthlmtech

Nima Sanandaji, vd ECEPR och Gabriel Sahlgren, vice vd ECEPR inleder med sin nya forskningsrapport och därefter intevjuar Sofia Kacim, Schlingmann (moderator) Jessica Starkvd och medgrundare SUP46Katarina Berg, CHRO Spotify, Malcom Kemp,  HR chef Klarna. Samtalet avrundas av Maria Rankka, Stockholms Handelskammare

HejDigitalLyxen att få lyssna på en panel. Valde att titta in i Hej Digitalt stora trädgård. 100 % fokus på digitaliseringens påverkan på samhälle, organisationer och medarbetare. Årets orange Hej Digital tema är INNOVATION med några av Almedalens mest kreativa dialoger och workshops.

PrimeFrån Hej Digital till Hej Analog HR meetup på HR båten med Cecilia Beer som värd. Alltid lika trevligt. Därefter Britny, SuP46 och Prime Mingel. Ofattbart hur många personer som man känner som kan skohornas in i en sommardränkt trädgård. Fascinerande fenomen och snabb in- och ut checkning innan lugn middag.

Onsdag

Sofie

Sofie Lindblom

Telia Sveriges vd Helene Barnekow tillsammans med Sofie Lindblom, Project Manager Innovation på Spotify och Charlotte Brogren, Vinnovas generaldirektör vände och vred på digitaliseringens krav under Telias Innovation Event. ‘Från egosystem till ekosystem – digitalisering kräver samarbete & innovation’.

Förutsättningarna för svenskt innovationsarbete förändras snabbare än någonsin och nya, kreativa start-ups, mer etablerade företag och offentlig sektor behöver i allt större utsträckning samarbeta med varandra för att lyckas. Sofie pratade om den där nödvändiga blandningen av rörighet och struktur för att säkerställa en innovativt klimat.

‘Sverige framtid som IT-nation – digitalt I-land eller U-land?’ var min näst sista panel för veckan. Sammanfattningen av seminariet är att Sveriges utveckling som IT-nation går inte lika snabbt längre. Varför halkar vi efter och vad kan vi göra åt saken. Hur påverkar bristen på kompetens vårt samhälle och näringsliv? Vilka politiska åtgärder krävs för att Sverige ska kunna utvecklas som IT-nation?

Håkan Petersson, sektorchef, Capgemini gjorde en intressant och bra inledningsodyssée över historiskt beslut som lagt grunden för den IT-nation vi är idag. Därefter gjorde vi vårt bästa att resonera runt frågor som i) vilka beslut behöver fattas idag för att vi ska vara ledande om 30 år ii) är det bristande samspel mellan offentlig sektor och privata bolag som gör att vi tappar innovationskraft iii) var befinner vi oss idag och vilka åtgärder behövs för att Sveriges position som IT-nation ska förstärkas? IBM och CapGemeni stod som värdar och personligen blev jag väldigt förtjust i Anna Bellman som modererade. Gillade även att vi i panelen inte tyckte lika utan att det hände något på en raksträcka. Det vill jag tacka Ann Persson Grivas, biträdande generaldirektör, Försäkringskassan och Carl Cederschiöld, före detta finansborgarråd, Stockholms Stad samt Carl Mikael Dufberg, vice VD, IBM alldeles särskilt för. Alltför många paneler i Almedalen har panelister med samma åsikter och som därmed håller med varandra i en timme. Måste vara otroligt tråkigt för den trogna och initierade publiken.

Powerhouse women

Caroline Berg, Lisa Gunnarsson, Katarina Hägg

Några snabba möten som aldrig tycks bli av i Stockholm, men som är en av de allra bästa sakerna med denna veckan. Kort in-checkning med typiskt bra människor en masse.

Sista stoppet, för min del, ‘Jakten på framtidens kompetens– så förbättrar vi matchningen mellan kompetens, intressen och behov’.  Företagsuniversitetet i Dagens industris välbesökta arena. Här var det en hel del seminarier jag skulle velat gå på men dessvärre inte han med. 

Di panelRolig panel full av energi. Kraven på framtidens arbetskraft ökar. För att vara anställningsbar krävs ständig kompetensutveckling och utbildning. Utifrån en ny undersökning diskuterade vi vilka krav som ställs på framtidens arbetskraft och vilken typ av talang företag håller utkik efter.

Bland andra, Lauri Rosendahl, vd Nasdaq och Andreas Carlsson, låtskrivare och entreprenör samt representant från Företagsuniversitetet guidades genom samtalet av  Henrietta Westman som är journalist på Dagens industri.

DiEn bra avslutning på mina tre dagar på årets Almedalsvecka. Man skulle kunna tro, att efter har klämt en så där 10 år på raken här att jag skulle ha vett på att tacka nej till fler paneler än vad jag gjorde i år. Tycker att jag varit någorlunda disciplinerad de sista åren och haft den där perfekta avvägningen av max 2 paneler om dagen, lyssna på några intressanta tal och själv få lite koncentrerad kompetensutveckling i form av sköna mini-seminarier som nogsamt valts ut och lyxigt gå och lyssna på. Men icke. I år. Nästa år ser jag fram emot att gå och lyssna på flera av mina kloka HR chefs-kollegor. Det går inte att förneka längre. De allra flesta panaler är HR-ämnen, de är dock inte populerade med HR proffs. Än. 

Tack AMA.

//Katarina på Visby flygplats

 

 

 

Lämna en kommentar

Inga kommentarer ännu.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s